FESTIVAL
LGBT FILMA

aktualno urnik katalog o festivalu arhiv EN


INTERVJU

Michèle Collery in njen Jean Genet

Kakšne so vaše vezi z Genetom, ste ga poznali osebno?

Ne, nikoli ga nisem spoznala, sem pa zelo rada brala njegova dela in jih tudi študirala. Leta 1982 sem izvedela, da je bil prisoten v Šatili, takoj po pokolu v tem palestinskem begunskem taborišču. Tam se je znašel s prijateljico Leïlo Shahid, ki je bila tedaj palestinska veleposlanica v Franciji. Precej let kasneje, točneje 2009, sem za program Arte režirala dokumentarec o njej in ona mi je veliko pripovedovala o Genetu, saj sta si bila zelo blizu vse od 1974 do njegove smrti 1986. Veliko sta se videvala ali v Parizu ali v Maroku, kjer je Genet v kraju Larache zgradil hišo za svojega ljubimca Mohammeda in kjer je tudi pokopan. Genetov prejšnji ljubimec Abdallah je leta 1964 naredil samomor in to ga je tako pretreslo, da je skoraj za dvajset let prenehal pisati. Bil pa je v tem času zelo politično aktiven, na strani študentskih nemirov leta 1968, črnih panterjev v ZDA in Palestincev – kar je bilo vse povezano tudi z njegovo osebno zgodbo, bil je v sirotišnici, v zaporih, vselej nekje na robu. Prav šokantno soočenje s pokolom pa ga je premaknilo tudi v literarnem smislu, da je napisal zapis o tem pokolu.

Ob trideseti obletnici smrti so leta 2016 v Marseillu pripravili veliko razstavo o Genetu, kjer sem spoznala druge strokovnjake za njegovo delo, ki so mi kasneje pomagali pri filmu.

img

Kako ste sam film zgradili?

Gradila sem na osnovi njegovega romana Zaljubljeni jetnik in ohranila njegovo nelinearnost, tako da gre za paleto spominov, ki niso razvrščeni v kronološkem smislu. Skušala sem zadržati politično ostrino, pa tudi Genetovo poetičnost in veliko ljubezen, ki jo je gojil do palestinskih borcev. Različne zgodovinske posnetke sem montirala s citati iz Genetovega romana, z intervjuji z njim in z izjavami ljudi, ki so ga poznali. Uporabila sem tudi že posnete materiale o njem, o njegovi obrambi Angele Davis, o črnih panterjih in druge.

Kako je bil film sprejet?

Publika ga je zelo lepo sprejela, lani je celo prejel nagrado publike na festivalu angažiranega filma v Alžiru. Nasprotno pa francoskih medijev ni zanimal. Čeprav Geneta zelo ljubijo pesniki in gejevska skupnost, še vedno ostaja nekako izgnan pisatelj, kakršen je vedno bil. Njegovo zavzemanje za pravice temnopoltih in za Palestince je njegov položaj še poslabšalo. Ko je izšla njegova kapitalna knjiga Zaljubljeni jetnik, je bila deležna le par kritik. Že sam Genet je pred smrtjo izjavil, da ta knjiga ne bo deležna nikakršnega uspeha – toda da se bo nekega dne vrnila kot steklenica na morju. Rada bi videla, da bi bil moj film ta steklenica.


Brane Mozetič


Festival finančno podpira Slovenski filmski center, javna agencija Republike Slovenije.

www.film-center.si

ŠKUC

Društvo ŠKUC, Metelkova 6, Ljubljana
tel./fax 01 430 3530

www.skuc.org

AKTUALNO

URNIK

KATALOG

O FESTIVALU

ARHIV

FACEBOOK

INSTAGRAM