FESTIVAL
LGBT FILMA

aktualno urnik katalog o festivalu arhiv EN


INTERVJU

POSLEDICE – pogovor z režiserjem Darkom Štantetom

Morda lahko na kratko opišete, kako je sploh prišlo do tega filma?

Navdih za naš film sem dobil zaradi dela v vzgojnem zavodu. Razmišljal sem, da v našem prostoru ni bilo veliko filmov na tematiko zaprtih oz. totalnih ustanov. Tudi sicer imam občutek, da so filmi, ki obravnavajo ljudi na obrobju ter se ukvarjajo s socialno tematiko, pogosto nerealistični in v končni fazi le oris nečesa bolj kompleksnega. To skupaj, z vprašanjem, kaj bi se zgodilo, če bi se eden od fantov v vzgojnem zavodu odprl, da je gej, me je spodbudilo, da sem pričel delati na scenariju. Seveda pa so me ob vsem tem zanimale še druge teme, ki se jih dotikam na vzporednih nivojih.

Pravite, da gejevska tema v filmu ni v ospredju, pa vendar bi jaz trdil, da gre za prvi slovenski gejevski film - pred njim so bili le amaterski poskusi, to je pa je pravi profesionalni film, podprt od države. Ali je ta tema res tako trd oreh, da nas je prehitelo celo Kosovo?

Zame je to predvsem film o izdaji in o medosebnih odnosih na več relacijah. Odnos Andreja in Želeta je sicer v ospredju, a ravno tako pomembni so odnosi med ostalimi liki. Izhajal sem iz tega, da to, da je Andrej gej, samo po sebi sploh ni pomembno. S tem sem skušal preusmeriti pozornost na resnične težave, ki so izpostavljene v filmu. Meni se sama tema homoseksualnosti nikakor ne zdi trd oreh. Verjetno je pomembno, kako se je lotevamo. Izziv mi je bil, da se je dotaknem na čimbolj nevsiljiv način. In tukaj moram reči, da sem bil ob prvih odzivih zadovoljen, ko so gledalci večkrat pozitivno izpostavili ravno ta vidik, da ne forsiram tega aspekta filma. Tako da gledalci v tujini zaenkrat do filma niti niso pristopali, kot do gejevskega filma, ampak veliko bolj v smislu, da gre za film odraščanja, ki vzporedno obravnava razmere v vzgojni instituciji.

Film sedaj živi svoje življenje, neodvisno od vas - kako se počutite ob tem? Gre morda v druge smeri, kot ste načrtovali?

Ustvarjalec je verjetno vedno zadovoljen, kadar je njegovo delo dobro sprejeto. Tako da sem s tega vidika več kot zadovoljen. Pomembno mi je, da film vidi čim širše občinstvo in da sproža diskurze o temah, ki jih obravnava. Glede na festivalsko pot in dobljene redne distribucije v tujini se mi zdi, da ga bo videlo ogromno različnih gledalcev, pri katerih upam, da bo sprožal različna občutja in vprašanja. S tega vidika mi je pomembno, da se film, kar se tiče ciljnega občinstva, ne popredalčka v neke žanrske oz. tematske okvire kot take. Sicer pa sem potem, ko smo z delom v postprodukciji zaključili, seveda izgubil precejšen nadzor nad filmom. A to je naravna pot pri ustvarjanju. Na neki točki se moraš posloviti od svojega dela, ki zaživi v odnosu z drugimi ljudmi svoje »novo« življenje.

In pa, kako vplivajo na vas enodušne fantastične ocene vašega filma, tako kritikov kot občinstva?

Predvsem sem pozitivno presenečen nad vsemi odzivi. Posebej sem vesel reakcije občinstva, saj sem se bal, da so obravnavane teme enostavno pretežke, da bi bil film sprejet s strani širšega občinstva. A trenutno kaže, da so ga sprejeli tako mlajši kot starejši gledalci. Vsake pozitivne kritike sem izredno vesel, saj mi tudi te dajo vedeti, da sem s svojim delom ustvaril nekaj, kar ima tudi širši pomen izven nekega ožjega kroga. Sam zaenkrat verjetno še ne dojemam povsem, kaj nam je s tem filmom uspelo. Ne glede na vse, pa skušam ostati na trdnih tleh in nadaljevati po poti, ki sem jo začrtal s tem filmom.

Darko Štante je rojen leta 1975 v Ljubljani. Diplomiral je na Fakulteti za socialno delo in trenutno zaključuje drugostopenjski študij filmske režije na ljubljanski AGRFT. V preteklosti je delal kot asistent režije na različnih komercialnih produkcijah ter kot samostojni ustvarjalec na različnih AV projektih. Trenutno je zaposlen kot vzgojitelj v vzgojnem zavodu.


Brane Mozetič


Festival finančno podpira Slovenski filmski center, javna agencija Republike Slovenije.

www.film-center.si

ŠKUC

Društvo ŠKUC, Metelkova 6, Ljubljana
tel./fax 01 430 3530

www.skuc.org

AKTUALNO

URNIK

KATALOG

O FESTIVALU

ARHIV

FACEBOOK

INSTAGRAM